تشریح کارکرد چیلر جذبی (شعله مستقیم)
دستگاه های چیلر جذبی چگونه کار میکنند ؟
در این مقاله از گنجینه تاسیسات ایده پاژ قصد داریم تا با کارکرد چیلرهای جذبی بیشتر آشنا شویم . اساس کارکرد دستگاه های چیلر جذبی بر اساس دو ماده مبرد و جاذب است . در چیلر های پرکاربرد در داخل و خارج از ایران نوع لیتیوم بروماید کاربردی تر می باشد . در این ترکیب آب به عنوان ماده مبرد عمل می کند و محلول لیتیوم بروماید به عنوان یک ماده جاذب است.
همانطور که از اسم لیتیوم بروماید پیداست ، مشابه اسم سدیم کلرید بوده (نوعی نمک) است . از طرفی هم میدانیم که نمک ها جاذبه خیلی خوبی برای رطوبت می باشند . به همین دلیل از این ترکیب در چیلر های جذبی استفاده می شود. در چیلرهای جذبی محفظه های مختلفی می باشد .
محفظه های چیلر های جذبی
محفظه ها در چیلر های جذبی به چهار بخش اصلی که به ترتیب اواپراتور ، ابزوربر ، ژنراتور و کندانسور تقسیم می شوند که در ادامه وظیفه هر کدام از این قسمت ها تشریح می شود .
باید توجه کنید که دستگاه های جذبی از دو سیکل مجزا تشکیل شده اند که یکی سیکل داخلی و خود دستگاه چیلر است و دیگری سیکل بیرونی می باشد که به آن لوله ها متصل می شوند. از آنجا که دستگاه باید در خلا نسبی کار کند به سیکل داخل دسترسی نداریم.
اواپراتور یا محفظه تبخیر کننده چیست ؟
در داخل اواپراتور یا محفظه تبخیر کننده درون چیلر آب مقطر یا مبرد وجود دارد . به دلیل فشار پایین آب در دماهای خیلی پایین در حدود ۵ درجه سانتیگراد تبخیر می شود. از آنجایی که تبخیر فرایند گرماگیر است ، گرما را از اطراف می گیرد و آب را خنک میکند. نتیجه کار این محفظه این است که آب خنک را به سمت دستگاه های تهویه مطبوع مثل فن کویل ها فرستاده می شود.
بعد از اینکه در اواپراتور ، تبخیر مبرد یا همان آب مقطر انجام شد ، اگر بخار آب را از محفظه خارج نشود ، باعث به هم خوردن فشار داخلی در محفظه خواهد شد .
به هم خوردن فشار در نقطه جوش یا تبخیر مبرد اثر گذاشته و نمی توان دمای ثابت (یا دمای مدنظر) را از اواپراتور گرفته شود . و به همین دلیل یک محفظه در کنار آن تعبیه شده است که به آن ابزوربر می گویند. دو محفظه از داخل به هم ارتباط دارند . در ابزوربر بر محلول لیتیوم بروماید را داریم که جاذبه رطوبت است و بخار آب را به خود جذب می کند.
ابزوربر ، ابزرو (absorb) به معنی جذب کردن است ، بعد از اینکه محلول در این قسمت آب را جذب کرد به ظرفیتی میرسد که دیگر قدرت جذب را از دست میدهند و اشباع می شود. پس لازم است که به نحوی بخار آب جذب شده را از آن جدا کنیم و بتوانیم از آن مجدد استفاده کنیم . به این منظور این محلول به ژنراتور هدایت می شود . برخی از این ژنراتور مشعل مستقیم (Direct fire) هستند و حرارت ایجاد می کند.
این حرارت زمانی که به محلول داده میشود آب اضافی که در قسمت قبل جذب شده بود را از آن جدا می کند. به همین دلیل به آن محفظه جدا کننده هم میگویند.
بعد از جدا شدن بخار آب اضافی که لیتیوم بروماید جذب کرده است بخار آب را نیاز داریم که دوباره به اواپراتور برگردانیم و بتوانیم سیکل را کامل نمایید و مجدداً این فرآیند را از سر بگیریم . برای این منظور لازم است که بخار آب را خنک کنیم و در واقع تقطیر را انجام شود.
برای این کار یک محفظه به نام کندانسور وجود دارد دستگاه های جذبی به یک برج خنک کننده هم احتیاج دارند و متصل هستند که آب برج خنک کننده از این مسیر عبور میکند و باعث میشود بخار آب به مایع تبدیل شود و مجدداً به اواپراتور برگردد و سیکل دائماً در گردش است.
چنانچه هر گونه پرسشی در مورد چیلر های جذبی دارید ، میتوانید از قسمت نظرات مطرح کنید . همچنین در دوره طراحی و نظارت موتورخانه بخار به طور کامل به بررسی انواع چیلر ها پرداخته شده است.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دیدگاهتان را بنویسید